U 57. GODINI

Preminuo novinar Bojan Tončić: Pisao o ratnim zločinima

Vrijeme i mjesto komemoracije, te sahrane naknadno će biti objavljeni

Tončić je autor analiza, članaka i kolumni. Facebook

Z. K.

26.4.2024

Bojan Tončić, kolumnista i saradnik Al Jazeere Balkans već duži niz godina, preminuo je u Beogradu, u 57. godini. Tužnu vijest o njegovom odlasku službeno je u petak potvrdilo i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Medijska scena

Tončić je tokom karijere pisao o ratnim zločinima, uzrocima, počiniteljima, društvenoj atmosferi za suočavanje i pravnom epilogu procesa protiv njih. 

Analizirao je i odnos države i društva prema bliskoj, ratnoj prošlosti, ali i pisao o problemima diskriminacije manjina, žena, ugrožavanju ljudskih prava. U svojim tekstovima pratio je medijsku scenu u Srbiji, stanje u medijima i položaj novinara.

- Britkog jezika, oštrouman, jasan i zauvijek odan antiratnoj ideji, Bojan Tončić pisao je bez zadrške i neumorno o ratnim zločinima i odgovornosti Miloševićevog režima i svih drugih nalogodavaca i ratnih huškača, uključujući i dio medija - objavio je NUNS.

Autor je analiza, članaka i kolumni koje je objavljivao u brojnim srpskim i stranim medijima, a posljednjih godina redovno je objavljivao i tekstove na portalu Al Jazeere Balkans.

Dobitnik brojnih nagrada

Dobitnik je Nagrade „Nikola Burzan“ koju dodjeljuje dnevnik Danas i Nagrade „Dušan Bogavac“ za novinarsku etiku i hrabrost koju dodjeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Autor je zbirke komentara i kolumni Krivo srastanje, te Slučaj Topčider – Anatomija državnog zločina.

Vrijeme i mjesto komemoracije, te sahrane naknadno će biti objavljeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.