ELEKTROENERGETIČARI

Konferencija CIGRE u Parizu - Rekordan broj referata iz BiH

Te radove potpisuju Đenana Čampara, Ajla Merzić, Elma Redžić, Senad Aganović i Adnan Mujezinović

Zijad Bajramović. Fena

FENA

6.5.2024

Na 50. zasjedanju Međunarodne CIGRE (strukovna organizacija elektroenergetičara svijeta) Bosna i Hercegovina će prezentirati pet stručnih referata, što je najveći broj od kada je Bosankohercegovački komitet njen punopravni član.

Te radove potpisuju Đenana Čampara, Ajla Merzić, Elma Redžić, Senad Aganović i Adnan Mujezinović, te još dvadesetak koautora poznatih po značajnom doprinosu jačanju našeg nacionalnog komiteta u međunarodnim okvirima.

Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE (BHK CIGRE) Zijad Bajramović rekao je za Fenu da se autori iz BiH u svojim referatima bave procjenom rizika punjenja električnih vozila, optimizacijom puteva dekarbonizacije, konceptima hibridnih elektroeneregtskih sistema, modelima finansiranja izgradnje obnovljivih izvora i primjenom vještačke inteligencije u elektroenergetici.

Uvodne diskusije i paneli na 50. zasjedanju će biti fokusirani na energetski sistem budućnosti i to: dekarbonizaciju, fleksibilnost i otpornost, te tržište energije i sigurnost snabdijevanja što upućuje na zaključak da će energetska tranzicija odrediti karakteristike budućeg energetskog sistema.

- Posebna pažnja će biti posvećena razvoju mreža za opskrbu, ulozi distributivnih kompanija te regulatornom i tržišnom aspektu distribuiranih energetskih resursa – dodao je predsjednik BHK CIGRE.

Dok se svijet suočava sa izazovima dekarbonizacije, CIGRE ostaje vodeća svjetska inovativna globalna zajednica za dijeljenje znanja i razvoj stručnosti o elektroenergetskim sistemima, što će bez sumnje potvrditi i 50. zasjedanje, koje će biti održano od 25. do 30. augusta ove godine u Parizu. Skup će biti prilika i za izbor novog rukovodstva te svjetske organizacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.