KORIDOR 5C

Kraći put do mora preko mosta Počitelj

Paralelno sa završnim radovima u toku i procedura tehničkog prijema. Uprava "Autocesta FBiH" danas će imati sastanak s izvođačima

Most Počitelj: Jedan od najviših u regionu. Avaz

Meliha Smajkic

6.5.2024

Do početka ljetne sezone bit će završen kolosalni most Počitelj, kao i cijela poddionica Počitelj - Zvirovići na autocesti koridora 5C.

Tehnički prijem

Kako nam je potvrdio Denis Lasić, v.d. direktora JP "Autoceste FBiH“, cilj je da ovaj projekt bude završen do 20. juna. On će danas (ponedjeljak) imati sastanak s izvođačem, kako bi se detaljnije informirao o završnim radovima koji se odnose na postavljanje završnog sloja asfalta, hidroizolacije te sigurnosne ograde.

Paralelno sa završnim radovima, u toku je i procedura tehničkog prijema i upotrebne dozvole.

Cilj je, rečeno nam je, staviti cijelu poddionicu u funkciju, odnosno u promet pustiti nešto više od 11 kilometara autoceste na koridoru 5C. Time će biti kraći put do mora.

Pri kraju cijela poddionica. Avaz

Ova poddionica dio je dionice Počitelj - Bijača, a u konačnici će biti povezana s Graničnim prijelazom Bijača. Po okončanju radova, napokon će u funkciju biti stavljena i poddionica Buna - Počitelj u dužini od 7,2 kilometra. Završena je sredinom 2021. godine, ali zbog kašnjenja radova na poddionici Počitelj - Zvirovići, praktično, taj dio ceste nije vodio nigdje.

Naplata penala

Tako će most Počitelj biti u funkciji s više od dvije godine zakašnjenja, što je rezultiralo i naplatom penala izvođačima radova azerbejdžansko-kineskom konzorciju Azvirt Limited Liability Company Sinohydro Corporation limited i Powerchina Roadbridge Group.

Usto, izvođač radova snosit će i sve troškove otklanjanja napuknuća na jednom od spojeva mosta, koja su uočena koncem prošlog ljeta. Te nepravilnosti su uspješno sanirane.

Debelo kašnjenje i na trasi

Investitor je, također, zbog kašnjenja radova aktivirao mehanizam naplate penala i na samoj poddionici. Na tom dijelu autoceste je urađen tunel Počitelj, a uz njega i jedan lažni, odnosno umjetni, tri vijadukta dužine 250 metara, jedan naputnjak, pet potputnjaka i naplatne kućice.

Most Počitelj slovi kao jedan od najviših u regionu. Najviši stub od njih ukupno šest visok je 97 metara, a dužina mosta je gotovo kilometar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.