JEDNOSTAVAN PROCES

Dovoljna dva sastojka: Neka fuge ponovo zablistaju

Naslage proizvoda za tuširanje kao što su šampon, regenerator ili gel za tuširanje također mogu negativno djelovati na fuge

Vrlo jednostavno napravite pastu. Facebook

Dž. R.

6.5.2024

Fuge za pločice na bazi cementa se jako brzo mogu zaprljati zbog svoje poroznosti, a za vraćanje bjeline su dovoljna samo dva efikasna sastojka.

Jednostavan proces

Bez redovnog čišćenja i održavanja, fuge mogu pocrniti od plijesni ili pocrveniti od kamenca. Naslage proizvoda za tuširanje kao što su šampon, regenerator ili gel za tuširanje također mogu negativno djelovati na fuge.

Srećom, čišćenje pljesnivih fuga lakše je nego što mislite, prema stručnjakinji za čišćenje Keri Hejl (Kerry Hale). Ona preporučuje korištenje sode bikarbone i vodikovog peroksida.

Soda bikarbona prirodni je abraziv, što znači da može očistiti tvrdokorne fleke bez oštećenja, pritom izbjeljujući fugu. Vodikov peroksid, koji se može pomiješati sa sodom bikarbonom, također ima svojstva izbjeljivanja. Može efikasno ubiti plijesan poput izbjeljivača, ali je mnogo sigurnije koristiti ga u kući.

Napravite pastu

Za čišćenje fuge, pomiješajte dva sastojka zajedno u zdjeli dok se ne stvori gusta pasta. Nanesite gustu pastu na fugu koristeći staru četkicu za zube, pazeći da zahvaćeno područje bude gusto premazano. 

Pustite da djeluje pet minuta prije nego što uzmete četku s tvrdim vlaknima i počnete ribati fugu. Ako je potrebno, nanesite još smjese i ostavite još pet minuta. Nakon što završite, pastu obrišite krpom i zatim pošpricajte to područje dezinficijensom.

Najbolji način da vam fuge ostanu čiste je da brišete pločice nakon svakog tuširanja kako u zraku ne bi bilo viška vlage. To uključuje brisanje peškirom ili gumom, obratite pozornost i na staklo kako biste izbjegli fleke od vode.

Ako imate ventilator, provjerite je li uključen tokom tuširanja i otvorite prozor tokom ili nakon tuširanja.

Održavanje vašeg kupatila suhim što je moguće više također će pomoći u sprječavanju rasta plijesni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.