NOVI VAL OFANZIVA

Rusi krenuli na veliki grad, probili granicu: Javio se Zelenski, hitno šalje snage

Naši branitelji dočekali su ih kopnenim snagama, brigadama i artiljerijom

Rusi napadaju u smjeru Harkova. AP

E. Ć.

10.5.2024

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je Rusija pokrenula novu ofenzivu u Harkivskoj oblasti.

- Rusija je pokrenula novi val ofanzivnih akcija u smjeru Harkiva. Naši branitelji dočekali su ih kopnenim snagama, brigadama i artiljerijom - rekao je Zelenski.

Ruski prodor na sjeveroistoku Ukrajine ilustrira rastuće samopouzdanje i ambicije Rusije. 

Upozorenje iz Moskve

Zamjenik načelnika ukrajinske vojne obavještajne službe, general bojnik Vadin Skibicki, rekao je The Economistu prošle sedmice kako se Rusija sprema za napad i na Harkov i sjevernu regiju Sumi.

To upozorenje ponovio je i zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga general pukovnik Oleksandr Pavliuk.

Rusi su, prema ukrajinskim procjenama, nagomilali desetine hiljada vojnika na granici. No, ukrajinski visoki dužnosnici i generali ne misle da je mogući pad Harkiva ili Sumija.

Naime, Rusija na početku invazije u februaru i martu 2022. mogla osvojiti niti jedan veći grad ni kad je imala veću, bolje obučenu silu nego sada. Ukrajinski izvori procjenjuju da je blizu 90 posto od prvobitnih 150.000 vojnika ili mrtvo ili ranjeno.

Uspostavljanje tampon zone

Vojni komentator Oleksandr Kovalenko istaknuo je da je Rusiji trebalo skoro 80.000 vojnika da zauzme mali istočni grad Avdiivku prošle veljače, nakon mjeseci bombardiranja. Veliki gradovi kao što su Sumi i Harkiv su potpuno druga priča, rekao je.

Nadalje, u Moskvi u zadnje vrijeme sve češće govore o uspostavi tzv. tampon zone između ruske regije Belgorod i Ukrajine. To je zato što su ukrajinske snage nastavile s učestalim napadima na ruski teritorij, što neke zapadne saveznike čini nervoznim, baš kao i čelnike u Moskvi. 

Upravo zato Rusi bi mogli htjeti potisnuti Ukrajince od granice i otežati napade na ruski teritorij.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.