OLEKSANDR SIRSKI

Načelnik ukrajinske vojske kaže da se situacija na liniji fronta pogoršala

Potvrdio je da su se ukrajinske snage povukle s nekih od svojih položaja u području Donjecka koji su bili dio odbrambene linije

Borbe u Ukrajini. AP Photo / Yakiv Liashenko

FENA

28.4.2024

Ukrajinski glavnkomandujući ocijenio je da se situacija na liniji fronta pogoršala suočena s višestrukim ruskim napadima. Oleksandr Sirski rekao je da su se ukrajinske snage povukle s položaja u istočnoj regiji Donjecka, prenosi BBC.

Rusija pokušava iskoristiti svoju nadmoć u ljudstvu i artiljeriji prije nego što ukrajinske snage dobiju prijeko potrebne zalihe novog američkog oružja.

Odbrambene linije

Sjedinjene Države su prošle sedmice dogovorile paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 61 milijardu dolara. Ipak, novo američko oružje tek treba stići do prvih linija, gdje se ukrajinske trupe već mjesecima bore s nedostatkom municije, vojnika i protivzračne odbrane.

- Situacija na frontu se pogoršala - rekao je general Sirski u objavi na servisu za razmjenu poruka Telegram u nedjelju.

Potvrdio je da su se ukrajinske snage povukle s nekih od svojih položaja u području Donjecka koji su bili dio odbrambene linije, uspostavljene nakon što je Rusija zauzela Avdivku u februaru.

Velik dio borbi vodio se oko Časiv Jara, uporišta pod kontrolom Kijeva, a do kojeg je Rusija pokušavala doći nakon što je zauzela Avdivku.

Taktički uspjesi

Nove obrambene linije podignute su dalje prema zapadu u nekim područjima, a general Sirski je priznao gubitak teritorije usljed napredovanja Rusa.

Moskva je osigurala "taktičke uspjehe u nekim sektorima", rekao je.

Rusko ministarstvo odbrane ranije u nedjelju saopćilo da su njegove trupe zauzele selo Novobakhmutivka, oko 10 km sjeverno od Avdivke.

Komandant ukrajinske Nacionalne garde Oleksandr Pivnenko rekao je ove sedmice da očekuje pokušaj ruskih snaga da napreduju prema Harkovu, drugom gradu u Ukrajini koji se nalazi blizu ruske granice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.