SUKOB

Rusija i Ukrajina razmijenile napade na energetsku infrastrukturu

Obje zemlje objavile su da su tokom noći zabilježile višestruke napade, koji su uzrokovali štetu na energetskim objektima

Ukrajina / Ilustracija. AP

FENA

27.4.2024

 Rusija i Ukrajina razmijenile su u subotu niz vazdušnih napada uglavnom usmjerenih na energetsku infrastrukturu, javlja Anadolu.

Napadi dronovima

- Rafinerija nafte u gradu Slavjansk na Kubanu u ruskoj južnoj Krasnodarskoj oblasti djelimično je obustavila rad nakon sinoćnjeg napada ukrajinske bespilotne letjelice - rekao je zvaničnik rafinerije Eduard Trutnev.

Rekao je da je najmanje deset dronova napalo rafineriju, izazvavši veliki požar koji vatrogasci i spasilačke službe još uvijek pokušavaju ugasiti.

- Potpuna procjena štete bit će moguća tek nakon čišćenja - dodao je on.

Regionalni guverner Krasnodara Veniamin Kondratiev rekao je da je Ukrajina pokrenula masovni napad preko noći na energetsku infrastrukturu i rafinerije nafte u tri okruga.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je 66 dronova zaglavljeno i oboreno iznad Krasnodara.

Termoelektrane oštećene

Na ukrajinskom frontu, državna energetska kompanija Naftogas saopštila je da je nekoliko njenih postrojenja za prirodni gas oštećeno u ruskim napadima u subotu.

Kompanija nije navela lokaciju, vrstu ili nivo štete koju su objekti pretrpjeli.

- Jutros su, kao rezultat granatiranja od strane oružanih snaga Ruske Federacije, oštećeni objekti gasne infrastrukture Naftogasa - objavila je kompanija na Facebooku.

Naftogas tvrdi da napadi neće uticati na usluge za ukrajinske potrošače.

Ukrajinski energetski holding DTEK je objavio da su četiri termoelektrane ozbiljno oštećene u ruskim vazdušnim napadima, ne iznoseći više detalja.

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko objavio je na Facebooku da su energetski objekti u oblastima Dnjepropetrovsk, Ivano-Frankivsk i Lavov oštećeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.