PORUKE IZ DONJE GRADINE

Vučević: Vjerujemo da će oni koji nas za genocid optužuju, doći u ovu Dolinu plača da se poklone i izvine

Ovdje odajemo poštu nijemi od bola za našim rodom i pokoljenjima i svi su stradali kao da nisu ljudi, klani, davljeni, kuhani, drani i živi sahranjiva

Miloš Vučević. predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

S. S.

12.5.2024

Danas se nalazimo na najvećem srpskom polju smrti, rekao je Miloš Vučević, premijer Srbije, u Donjoj Gradini na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH.

- Pod našim nogama nalaze se čitavi gradovi - naša djeca i budućnost koju nismo trebali da dočekamo, a Božjom pomoću dočekasmo je - rekao je premijer Srbije.

Ovdje, dodao je Vučević, odajemo poštu nijemi od bola za našim rodom i pokoljenjima i svi su stradali kao da nisu ljudi, klani, davljeni, kuhani, drani, živi sahranjivani.

- Nama mora biti jasno da je ovdje naš Jeruzalem, da je ovdje sveta zemlja. Moramo da znamo da je uvijek noć pred svitanje najtamnija i da će doći nova zora, bolja za srpski narod i naše države - istakao je on.

Dodao je da su razmjere zločina i genocida toliki da djeluju nestvarno i da stvaraju dva efekta - prvi da niko ne vjeruje da postoji mjesto na svijetu gdje se od djece leševa pravio sapun, a drugi, kako je istakao, da ta rana toliko boli i toliko je velika i duboka da čovjek u očaju ne želi da o tome razmišlja i da na to misli.

- Ova dva fenomena su najopasnija u našoj kolektivnoj svijesti. Opasan je to fenomen jer je sjećanje na ove stradalnike naš identitet i naš korijen - rekao je Vučević.

Vučević je naveo da ljudski mozak takvo zlo ne može da percipira i da ga zato odbacuje, a da ono što se desilo može samo Bog da razumije.

- A to je možda i najvažnije. Da Gospod razumije. Ali nama mora biti jasno, da je ovo Jeruzalem naš. Da je ovo Sveta zemlja. Da je ovdje naš okean suza i krvi. Da smo odavde raspeti i da smo pobjednički vaskrsli do današnjeg dana, jer nas Gospod u svojoj ljubavi ponovo na noge postavi i ojača mišiće naše i dadne snagu da ne odvraćamo pogled sa ovog mjesta - naveo je Vučević.

Istakao je da narod koji je preživio takve zločine ne može biti narod dželata, nego narod žrtva.

- Da se sa ovoga mjesta zaklinjemo da su čojstvo i junaštvo naša snaga. Da vjerujemo u nebesku pravdu i Božiju milost, da će oni koji nas za genocid optužuju, doći u ovu Dolinu plača da se poklone i izvine. Ko to ne shvati, nastavljač je djela onih koji ovo počiniše - poručio je Vučević.

Dodao je da je na srpskom narodu da vjeruje i da se moli i da radi na tome da među sobom ima slogu i jedinstvo.

- I da bi iz ovih humki iznikla slava i besmrtnost Srbinova. Neka bi Bog dao da tako bude - poručio je Vučević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.