OBJAVLJEN NAUČNI RAD

Naučnici razvili pametne leće za rano otkrivanje glaukoma

Omogućuje kontinuirano mjerenje očnog pritiska, što je ključno u praćenju razvoja glaukoma

Senzori koji se nalaze u lećama dovoljno su osjetljivi da detektiraju promjene u pritisku. Feelgoodcontacts.com

E. Ag.

12.5.2024


Procjenjuje se da širom svijeta čak 80 miliona ljudi boluje od glaukoma, očne bolesti koju karakterizira visok očni pritisak koji dovodi do nepovratnog oštećenja vida.

Upravo činjenica da visok očni pritisak tako razorno djeluje na zdravlje oka, a pritom nema neke karakteristične simptome dok već nije kasno, potaknula je naučnike na promišljanje kako što ranije otkriti te promjene na oku.

Njihovo je rješenje - revolucionarna pametna kontaktna leća koja može bežično pratiti očni pritisak u stvarnom vremenu i alarmira u slučaju njegovog povećanja.

U naučnom radu, objavljenom u časopisu ACS Applied Materials & Interfaces, pojasnili su da leća sadrži dvostruki rezonantni sistem LCR, koji povećava tačnost praćenja kvantitativnog intraokularnog pritiska, vitalnog pokazatelja zdravlja oka. Ovaj napredak u tehnologiji leća mogao bi poboljšati dijagnoze i liječenja različitih očnih stanja, čime se smanjuje rizik od oštećenja vida povezanog s bolestima poput glaukoma, ali i omogućiti pravovremenu reakciju, čime bi se smanjilo oštećenje.

Ljekari tradicionalno mjere očni pritisak anesteziranjem oka i prislanjanjem sonde na samu jabučicu. No, to znači da se očni pritisak mjeri samo u tom trenutku i ne može se pratiti njegova fluktuacija tokom dana, koja može ovisiti kako o tjelesnim naporima tako i temperaturi u okolini. Pametna leća omogućuje stalno praćenje očnog pritiska i nije osjetljiva na promjene u temperaturi. Senzori koji se nalaze u lećama dovoljno su osjetljivi da detektiraju promjene u pritisku, ali i dovoljno izdržljivi da "prežive" pokrete očiju, izloženost vlazi i svakodnevno trošenje.

Sad još samo i da postanu dostupne pacijentima širom svijeta, piše Zimo.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.