NAUČNICI UPOZORAVAJU

Hoćemo li ostati bez čokolade: Zastrašujući virus uništava kakao

Riječ je o najvećoj prijetnji za globalne zalihe čokolade jer je CSSVD uspio da uništi između 15 i 50 posto prinosa

Gana je izgubila više od 254 miliona stabala kakaovca posljednjih godina. Facebook

E. Ag.

25.4.2024

Svijet ostaje bez čokolade, upozorili su naučnici. Razlog za to je virus CSSVD koji se ekstremno brzo širi i prijeti da ugrozi zdravlje stabala kakaovca, od koga se dobiva kakao, navodi se studiji stručnjaka sa Univerziteta Teksasa u Arlingtonu.

Skoro 50 posto čokolade potheče sa kakaovca iz zapadnoafričkih zemalja Gane i Obale Slonovače. Zastrašujući virus, koji prenose štitaste vaši, već je napao kakaovac u Gani. Riječ je o najvećoj prijetnji za globalne zalihe čokolade jer je CSSVD uspio da uništi između 15 i 50 posto prinosa, piše Telegraf.rs.

- Virus je prava prijetnja za globalne zalihe čokolade. Pesticidi ne pomažu u borbi protiv štitastih vaši, pa farmeri moraju sami da spriječe širenje virusa tako što će sjeći ugrožene grane. Uprkos tome, Gana je izgubila više od 254 miliona stabala kakaovca posljednjih godina - rekao je Benito Čen-Šarpentije, profesor matematike Univerziteta u Teksasu i autor studije o virusu kakaa.

Postoji mogućnost borbe protiv virusa pomoću vakcina, ali su one mnogo skupe. Zbog toga su on i njegove kolege s nekoliko univerziteta iz SAD i Gane razvile su novu strategiju - koriste matematičke podatke da utvrde kolika bi trebala da bude udaljenost između vakcinisanih stabala da bi se spriječilo širenje virusa.

Tim je napravio dva različita tipa modela koji omogućava stvaranje zaštitnog sloja između vakcinisanog i nevakcinisanog drveća.

- Iako još eksperimentišemo, ovi modeli mogu da pomognu farmerima da zaštite svoja imanja. To je dobro za farmere, ali i za našu globalnu zavisnost od čokolade - rekao je Čen-Šarpentije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.