RIJEČ STRUKE

Benigni tumori jajnika mogu izazvati gangrenu: Kako spriječiti

Zbog slobodnog rasta ovi tumori mogu biti veoma veliki, zauzimajući prostor male karlice, ali i cijelog abdomena

Drljević: Izaziva prekid u cirkulaciji. Avaz / Facebook

Dr. Kenan Drljević

9.5.2024

Na jajniku se mogu naći različite vrste tumora, što potiče od njegove histološke građe i funkcije koju ima u organizmu. U fiziološkim uvjetima, tokom generativnog perioda žene, jajnik proizvede veliki broj folikula koji ustvari predstavljaju ciste malih dimenzija – funkcionalne ciste, koje tokom ovulacijskog perioda prskaju i oslobađaju jajnu stanicu, uglavnom kada dosegnu veličinu 20-25 milimetara.

Dolazi do uvrtanja

Tada ne govorimo o patološkoj formaciji. Međutim, ako iz bilo kojeg razloga izostane prskanje folikula i on nastavi svoj rast i dosegne više od 70 milimetara u promjeru, govorimo o patološkoj promjeni.

Ciste koje su nastale iz folikula ili ostataka žutog tijela, a kao posljedica hormonskog poremećaja, cirkulacijskih poremećaja ili upale nazivaju se tumorima slične formacije ili retencione ciste (folikulinske ciste, ciste žutog tijela, teka-luteinske ciste, endometrioidne ciste i ciste nastale zbog djelovanja nekih lijekova).

Benigni tumori jajnika karakteriziraju se slobodnim rastom na dugačkoj peteljci kroz koju prolaze krvne žile koje ih ishranjuju. Zbog slobodnog rasta ovi tumori mogu biti veoma veliki, zauzimajući prostor male karlice, ali i cijelog abdomena.

Zbog velike mobilnosti tumora često dolazi do uvrtanja oko osovine peteljke kada nastaje prekid u cirkulaciji te sljedstveno nekroza i gangrena sa slikom akutnog abdomena. Ruptura i krvarenje iz ciste u abdomen može izazvati isto stanje.

Potrebna terapija

Terapija benignih ovarijskih tumora je operativna. Ona ima neke specifičnosti. Najprije u odnosu na dob pacijentice i njenu reproduktivnu historiju. Kod pacijentica koje nisu rađale, odnosno koje nisu završile s rađanjem operativni postupak mora biti maksimalno poštedan jer je potrebno sačuvati zdravo tkivo jajnika. 

Kod starijih osoba koje su završile s rađanjem radikalnost operacije se može povećati, a u zavisnosti od općeg stanja pacijentice i lokalnog intraoperativnog nalaza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.