MOĆ IZ VRTA

Zdravstvene blagodati kadulje: Obično se koristi u malim količinama zbog svoje snage

Sadrži obilje esencijalnih vitamina i minerala, uključujući vitamin K, željezo, vitamin B6, kalcij i mangan

Poznata je pod različitim nazivima. Pixabay

Dž. R.

6.5.2024

Kadulja je svima poznata ljekovita biljka, ali možda niste ni svjesni koliko dobrobiti nosi i konzumiranjem, ali i u potrebi za domaćinstvo.

Snažna aroma

Poznata pod različitim nazivima, uključujući običnu kadulju i vrtnu kadulju, član je porodice metvice, a botaničku lozu dijeli s biljkama poput origana, ruzmarina, bosiljka i majčine dušice.

Poznata po svojoj snažnoj aromi i zemljanom okusu, kadulja se obično koristi u malim količinama zbog svoje snage. Unatoč skromnoj upotrebi, može se pohvaliti bogatim nizom vitalnih nutrijenata.

Osim kulinarskih primjena, kadulja služi kao prirodno sredstvo za čišćenje i repelent za insekte. Dostupna svježa, sušena ili u obliku ulja, ova svestrana biljka nudi mnoštvo zdravstvenih prednosti.

Obiluje esencijalnim nutrijentima

Mljevena kadulja sadrži obilje esencijalnih vitamina i minerala, uključujući vitamin K, željezo, vitamin B6, kalcij i mangan. Osim toga, sadrži tragove magnezija, cinka, bakra i vitamina A, C i E, uz razne korisne spojeve poput kavene kiseline, hlorogenske kiseline i ruzmarinske kiseline.

Bogata je antioksidansima

Kadulja se može pohvaliti s više od 160 različitih polifenola, snažnih antioksidansa koji pomažu u jačanju odbrane tijela od štetnih slobodnih radikala. 

Dokazana su potencijalna protuupalna, antikancerogena i neuroprotektivna svojstva povezana sa spojevima kadulje.

Potencijalna potpora oralnom zdravlju

Antimikrobna svojstva kadulje pomažu u borbi protiv bakterija povezanih sa stvaranjem zubnog plaka, potencijalno smanjujući rizik od karijesa i promičući oralno zdravlje.

Ublažavanje simptoma menopauze

Tradicionalno korištena za ublažavanje tegoba u menopauzi, vjeruje se da kadulja posjeduje svojstva slična estrogenu koja mogu ublažiti simptome kao što su valovi vrućine i pretjerano znojenje, iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdila njezina efikasnost.

Regulacija šećera u krvi

Preliminarna istraživanja pokazuju da kadulja može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, što može biti od koristi osobama s dijabetesom. 

Studije na životinjama sugeriraju da može povećati osjetljivost na inzulin i smanjiti razinu glukoze u krvi, iako su potrebna daljnja istraživanja.

Kognitivna podrška

Kadulja je obećavajuća u podržavanju kognitivnih funkcija i pamćenja, što se potencijalno može pripisati sadržaju antioksidansa i sposobnosti da očuva razinu acetilkolina u mozgu.

Promicanje kardiovaskularnog zdravlja

Konzumacija kadulje može doprinijeti zdravlju kardiovaskularnog sistema smanjenjem razine “lošeg” LDL holesterola i ukupnog holesterola, dok povećava razinu “dobrog” HDL holesterola.

Potencijalna antikancerogena svojstva

Dok preliminarne studije ukazuju na potencijal kadulje u inhibiciji rasta stanica raka i poticanju stanične smrti, potrebna su daljnja istraživanja, pogotovo na ljudima, kako bi se potvrdili ti nalazi.

Druge potencijalne zdravstvene dobrobiti

Kadulja i njezini derivati povezuju se s ublažavanjem proljeva, borbom protiv starenja kože i drugim zdravstvenim prednostima, iako ove tvrdnje zahtijevaju daljnje istraživanje.

Svestrana kulinarska upotreba

Različiti oblici kadulje, svježi, sušeni ili kao ekstrakti, čine je svestranim dodatkom kulinarskim kreacijama, dodajući dubinu okusa jelima u rasponu od supa i pečenja do umaka i omleta.

Uključivanje kadulje u vašu prehranu može se postići kroz razne kulinarske primjene, čineći je pristupačnim i ukusnim dodatkom zdravom načinu života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.